Omschrijving
Monument
Duurzaamheid
Opdrachtgever
Stedenbouw
Aannemer
Ontwerp - realisatie
Locatie
OMSCHRIJVING: TENDER VERDUURZAMING EN RENOVATIE 320 WONINGEN
MONUMENT: GEEN STATUS, ARCH. BRINKMAN & VAN DEN BROEK, 1946
DUURZAAMHEID: COMPLETE VOORZETSCHIL IN BEWOONDE TOESTAND, ALL ELECTRIC INSTALLATIE MET DIVERSE TECHNIEKEN
OPDRACHTGEVER: LAUDY BOUW & ONTW. /WONINGSTICHTING THUIS
ONTWERP - REALISATIE: 2017
LOCATIE: EINDHOVEN

De Eindhovense wijk ‘t Ven is in de vroege wederopbouw periode (1938-1948) tot stand gekomen. De wijk is ontworpen door ingenieursbureau Brinkman & Van Den Broek uit Rotterdam waarbij de architectuur zich beweegt zich op de grens van de traditie en moderniteit.

Een afvaardiging van de bewoners had een actieve rol in het ontwerpproces.
Hiervoor ontwikkelden we onder andere een kwartetspel waarbij de verschillende opties inzichtelijk en gewaardeerd kunnen worden.

Het Tenderteam heeft samen met Thuis en de bewoners een aanpak doorontwikkeld waarbij de woningen in deze wijk een nieuw prefab schil op dak en gevels voorgezet krijgen. Doordat deze ingreep snel en bijna geheel van buitenaf te realiseren is kan dit in bewoonde toestand uitgevoerd worden.

De nieuwe schil kan samen met een upgrade van de installaties leiden tot een all-electric woning met nul-op-de-meter. Maar deze hoog industriële aanpak leidt niet alleen tot een verregaande verduurzaming van de woningen, maar geeft ook weer nieuw elan aan deze wederopbouwwijk zonder afbreuk tot doen aan het originele beeld van Brinkman & Van Den Broek.