Diepengaerde

Architectuur
Omschrijving
Monument
Duurzaamheid
Opdrachtgever
Stedenbouw
Aannemer
Ontwerp - realisatie
Locatie
OMSCHRIJVING: 9 APPARTEMENTEN ALS INVULLING VAN STEDEBOUWKUNDIG PLAN POLFERMOLEN
DUURZAAMHEID: HOOGWAARDIGE SCHIL MET ZONWERING, PV-PANELEN, WTW
OPDRACHTGEVER: JONGEN PROJECTONTWIKKELING
STEDENBOUW: HUMBLÉ MARTENS & WILLEMS
AANNEMER: BOUWBEDRIJVEN JONGEN
ONTWERP - REALISATIE: 2012 - 2018
LOCATIE: VALKENBURG

Voor de Geulhal-locatie in Valkenburg, die een onderdeel vormde van het Centrumplan Valkenburg waren, voordat wij er in 2010 bij betrokken raakten, al diverse ambitieuze plannen ontworpen en weer stopgezet. Als gevolg van de veranderde markt was een heroriëntatie nodig.  Wij maakten een revisie ontwerp voor het bestaande stedenbouwkundig plan en bestemmingsplan. Gebruikmakend van de groene setting tussen het openlucht theater op de Cauberg en de Kleine Geul maakten we een plek voor zes solitaire woongebouwen. De gebouwen worden gebonden door een wandelzone die met een nieuwe brug over de Geulle aansluit op het Odapark.

De ligging van het woongebouw met 12 appartementen en ondergrondse parkeergarage dat wij verder uitgewerkt hebben heeft een tegenspraak in zich. Het fraaie uitzicht op de stromende Geul ligt niet aan de zonzijde. De woningplattegronden moesten zo geschakeld worden dat ieder appartement toch genoeg van beide krijgen zou.

De plattegrond werd bevrijd uit de dwingende beukmaten van de courante woningbouw. Het appartement groepeert zich rond de keuken in het midden met een glazen erker gekoppeld aan het terras. Om buiten de woning te kunnen treden, naar de zon en het fraaie uitzicht toe.