Twee stadsvilla's te Sittard
omschrijving: 8 appartementen als twee stadsvilla's aan de Parklaan te Sittard
monument: beschermt stadsgezicht
opdrachtgever: mulleners vastgoed
ontwerp - realisatie: 2016 - 2021
locatie: sittard

De Parklaan is ongetwijfeld de mooiste Laan van Sittard met de hoogste dichtheid aan expressieve villabouw uit de jaren 30 in Sittard, waarvan een aantal ontworpen zijn door Jos Wielders (1883-1949).Samen met Alphons Boosten en Frits Peutz behoort hij tot de belangrijkste architecten van het interbellum in Limburg. Dat Wielders een exponent van de Amsterdamsche School was is te zien inde Notarisvilla van Westen op no 27 en villa Klinkenbergh op no 29beide uit 1924-25. Ze kregen een bijzondere plasticiteit van volum een dak in een asymmetrische compositie mee en een horizontale belijning in de vensterstroken, die het royale ‘liggen’ in de tuin nog een extra onderstrepen.

Opeen zeer ruime afstand van de weg. Pas nadat we via een brug met gedecoreerde poort de diepe voortuin kunnen betreden ligt de entree verscholen in de verte. De vormbepalende details zijn tot expressie gebracht en toch leidt het nergens tot bombast maar eerder tot een ingetogen chique. In 1933 bouwde Wieders op no 15 zijn eigen woonhuis met kantoor, naast de expressieve school uit zijn beginjaren 20. Hier probeert hij een strakkere modernistische vorm uit in wit stucwerk, de dan meer progressieve architectuur tendens. Hetgeen toch weer mooi samengaat met het spitse driehoekige front van no 19. Het traditionele vormgevoel blijft er nog mooi inzitten. Daartussen werd op  Parklaan no17 in het begin van de jaren 60 een Kantongerecht gebouwd, eveneens diep terugliggend en op een bescheiden toon als wasonopvallendheid het hoogste doel..

Op de plaats van dit al lang leegstaande gebouw, tussen al die krachtige buren, mochten we twee ‘urban’ villa’s ontwerpen met ieder  4luxe appartementen. In de reeks van met een eigen brug bereikbare diep in de tuin gelegen villa’s

De twee nieuwen horen bij de modernistische witten van no 15 en no 19, samen vormen ze een viertal aan het begin van de Parklaan, daarna volgt de reeks van de meer expressieven uit de jaren 30.

Tweemaal vier appartementen laten zich goed onderbrengen in volumes die kunnen opgaan in de reeks van de grote villa’s. Moeilijker is het met het aantal parkeerplaatsen die daar mee gepaard gaan. Van de parkachtige tuin blijft niet veel over. Door tussen de twee blokken het terrein dieper uit te graven kunnen we de geparkeerde auto’s aan het zicht vanaf de straat onttrekken. De naar bewoner rijdt de auto in een dieper gelegen ruime garage en bereikt van daaruit rechtstreeks een centrale entreehal. De voetganger en de visite legt de aan de Parklaan gebruikelijke lange weg af. Eerst de brug over de beek met de poort, dan door de diepe voortuin die voert naar de hoofdentree met enige deftige traptreden.

terug naar het overzichtvolgend project