Klevarieterrein
omschrijving: Stedenbouwkundig ontwerp en supervisie voor de revitalisatie van een binnenstad-locatie in beschermd Stadsgezicht
monument: Beschermd Stadsgezicht met enkele monumenten
opdrachtgever: Vivre / Envida / Van Wijnen
ontwerp - realisatie: 2006 - 2019
locatie: Kommelkwartier Maastricht

Het stedenbouwkundige plan voor het Klevarieterrein in Maastricht werd ontworpen in 2005 gevolgd door een Beeldkwaliteitsplan in 2008-9. Op basis  van deze onderleggers werd het Bestemmingsplan voor deze locatie vastgesteld. De plannen kwamen tot stand in een tijd waarin nog heel anders over vastgoedontwikkelingen en de afzetbaarheid daarvan gedacht werd. Het werd onderhand tijd voor een update. Van Wijnen Projectontwikkeling won in 2014 de aanbesteding voor de verdere ontwikkeling van het Klevarieterrein en samen met hun maakten we een nieuwe versie 2.0. Een update betekent niet noodzakelijkerwijs een koerswijziging of weer helemaal opnieuw beginnen. Het gaat om een verdere doorwerking naar de vraag van nu. De zeer hoge woningdichtheid die oorspronkelijk gedacht was, zal afnemen en meer grondgebonden woonprogramma zal uitgewerkt worden. De belangrijkste kernwaarden van het stedenbouwkundig plan zijn nog steeds van toepassing: De groene gordel van het stadspark loopt door tot diep in Klevarieterrein en eindigt daar. Het gebied behoudt een heel eigen besloten sfeer. Naast het streven om meer binding met het stadscentrum tot stand te brengen. Toegankelijk maar ook op zichzelf. Het parkachtige karakter blijft volledig in tact, met de monumentale bomen en een stuk oude stadsmuur erin. Het belangrijke uitgangspunt van de zichtassen op de kerken en het silhouet van de stad, zijn nog steeds leidend in de regie van de stedenbouw. Een andere leidraad in het plan wordt gevormd door de opeenvolgende groene plekken, die met elkaar verbonden worden. Een ‘enfilade’ of rondgang door kleine parken en tuinen waaraan direct gewoond wordt. De verdunning van het aantal woningen, de grondgebonden huizen en het meer kleinschalige karakter zullen het plan versterken en verbeteren.

In de eerste fase van de verdere ontwikkeling zal de Polvertoren herbestemd worden en zullen een reeks van vrij geschakelde grondgebonden stadshuizen in de verkoop gaan. Naast de restauratie en uitbreiding van het Elizabethhuis aan de Abtstraat en de reeds tot op het hoogste punt gerealiseerde nieuwe verpleegkliniek aan de Polvertorenstraat en het St. Servaasbolwerk. De Polvertoren is een Gemeentelijk monument dat ontdaan wordt van de huidige laagbouw en als vrijstaande toren op een plein komt te staan. De gevels zullen de noodzakelijke duurzaamheidsoperatie ondergaan en tegelijkertijd in aanzicht teruggaan naar de elegante moderne uitstraling die de toren oorspronkelijk had. Per laag worden er twee royale appartementen ondergebracht, die een prachtig uitzicht op het stadscentrum en het omringende landschap zullen hebben. Op de bovenste etage kan een penthouse bewoond worden met een 360 graden panoramisch uitzicht.

De stadshuizen die de randen van het park omzomen zijn eveneens royale grondgebonden woningen met stadstuinen van diverse grootten. De koopprijzen zullen in het hogere segment komen te liggen. De volumes van de huizen moeten harmoniëren met de omringende historische stadshuizen aan de Abtstraat en aan de Tongersestraat. Door het parkachtige karakter van het Klevarieterrein kunnen deze huizen ook het meer voorstedelijk karakter opnemen van de bestaande vrijstaande huizen aan de Polvertorenstraat met tuin en parkeerplaats op eigen terrein. Uniek en zeldzaam zo kort bij het stadscentrum.

terug naar het overzichtvolgend project