Fred Humblé geeft een lezing voor het Limburgs Oudheidkundig Genootschap (LGOG) Westelijke Mijnstreek op 21 november 2019. De lezing zal worden gehouden in ‘Oos Zittesj Hoesj’ aan de Odasingel in Sittard om 19:30 uur.

Over: De architect Alphons Boosten en de Westelijke Mijnstreek

De kerken naar ontwerp van de architect Alphons Boosten (1893-1951) lopen als een lang lint door de Provincie Limburg. Een interessant cultureel erfgoed dat in samenhang gekoesterd zou moeten worden. Hij ontwierp circa 30 kerken, die werden gebouwd tussen 1924 en 1954. De vooroorlogse periode kunnen we als een vernieuwende ontwikkelfase zien. De wederopbouwtijd als de realisatiefase hiervan, die in een snel veranderende en andere tijd terecht zou komen. In de Westelijke Mijnstreek is de kerk van Beek Genhout 1935/36 een sleutelwerk en tevens één van de hoogtepunten in zijn werk.
In een inleidende lezing wil ik graag de hele ontwikkeling van Boosten’s kerken in beeld brengen, als onderdeel van een nog veel omvangrijker oeuvre.
Vanuit een architectonisch perspectief: Wat maakt deze gebouwen bijzonder? Waar was de ontwerper naar opzoek? Hoe verhouden ze zich tot het tijdsbeeld waarin ze tot stand kwamen? Eerder gaf ik voor het LGOG lezingen over het werk van Alphons Boosten in Horst (2011), Maastricht (2012) en Weert (2018) die steeds aangevuld worden, nu met het werk in de Westelijke Mijnstreek.
Daarna wil ik graag iets over onze eigen projecten in Sittard vertellen, waaronder de Odaflat en de appartementen aan de Parklaan in Sittard, die binnenkort gerealiseerd zullen worden. Een goede gelegenheid om het werk van Alphons Boosten te vergelijken met het werk van zijn tijdgenoot Jos Wielders die deze laan zijn fraaie aanzien gaf.

@