Centrumplan Vaals

 

 

Ontwerp centrumplan Vaals
Opdrachtgever: Woningstichting Vaals
Stedenbouw: Coenen Sättele Architecten
Landschapsontwerp: Club L 94 Landschaft Architekt
Ontwerp-realisatie: 2013-2016

‘Zonder von Clermont was Vaals een dorp gebleven’ citeert* Emile Hollman in het culturele magazine ‘Zuiderlucht’ van 04.10.2010. Door de voortvarende lakenfabrikant van Johann von Clermont (1728-1795) verschijnen in Vaals naast het monumentale von Clermonthuis, de kastelen Bloemendal en Vaalsbroek; die alle drie ontworpen zijn door de Akense architect Joseph Moretti (overleden in1793). Vaals is sinds die tijd geen dorpskern meer, maar een verrassende statige voorstad van het aan de andere kant van de grens gelegen Aken. Hoe kan ons winkel en woonblok, dat het beeld van het nieuwe Koningin Julianaplein mede gaat bepalen, een vanzelfsprekend onderdeel worden van het beschermde dorpsgezicht van Vaals?
Want als gebouwen zouden kunnen spreken, zal ons blok een sterke dialoog aan moeten gaan zijn omgeving. Welke taal moeten wij in deze grensplaats spreken?
Dat het mogelijken alsof het er altijd al geweest is en tegelijkertijd een uitdrukking is van deze tijd. Het nieuwe kan dan ook geen letterlijke kopie van het bestaande zijn, het zal opgebouwd moeten worden door de bijzondere kwaliteiten van de monumentale omgeving te bestuderen en opnieuw te interpreteren.